luni, 10 septembrie 2012

Cum incepi scoala si/sau viata?

La multi ani tie!  La multi ani misto

Azi e luni, 10 septembie. Mai e o saptamana si elevii incep scoala. Oare cum o vor incepe. Cu bine? Sau cum am inceput eu liceul?

Un lucru pe care eu  nu il stiam atunci si care m-a ,,fermecat" toti anii de liceu a fost treaba cu notele.
Si anume, atunci cand doream note mari si sa am rezultate bune si imi pasa cu adevarat de scoala...  p..* si nimic mai mult, nimic din ce voiam si ce credeam eu ca pot. Si lucrul cel mai al naibii era ca atunci cand imi pasa mai putin de ,,rezultatele mele scolare'' aveam o medie ..:-". Si nu am putut intelege de ce.

Pana nu mi-a mai pasat de ce. In mod evident, dupa cum poate iti poti da seama, au iesit si ghioceii. Sau vitejii dupa razboi, cum se  intampla mai mereu. Si cand mi se rupea complet de scoala, cand am inceput nici sa nu mai merg la scoala....medie de 9.90!!! Mie nu-mi prea venea sa cred si totusi il luam drept firesc...

Lucrul care a facut cu adevarat diferenta intre clasa a9a si clasa a12a a fost urmatorul: cum priveam eu scoala.

Tin minte ca nu cu mult inainte de inceperea liceului, am mers langa birou sa-mi vad rezerva de caiete. Si in timp ce intocmeam mental o lista cu materiile la care imi trebuie caiete dictando, imi spuneam asa: Hii, franceza, am fost bata in generala. Nu mai stiu o boaba si profa ne spunea ca o sa dam in prima saptamana test si dictare.... vai, cel putin 2 de 3 o sa iau, cel putin in primul semestru."( in conditiile in care aveam media 8 sau 9) Englezaaa..aualeu .. ce ma fac? eu nu stiu sa vorbesc ca lumea, dapai sa fac exercitii de-alea de gramatica la care eu stateam in banca mica si cuminte si copiam de pe tabra cuvintel cu cuvintel, nu cumva sa gresesc si sa invat gresit acasa. " Mor, nici nu vreau sa ma duc in liceu sa dau de mate, cata filologie e aici.... eu tot o sa fiu corigenta la mate. Nu-mi pot inchipui exact cum voi primi asta, dar cati de 3 si 4 o sa am ..eu nu ma bag....deci, 2 de 3 la franceza, cred ca un 3 la engleza, 1 si 2 si 3 la chimie, 3 si doi de 4 la mate.....

.....................................si asa a trecut primul an de liceu, cand am avut media cea mai mica dintre toti anii.

E adevarat ca si schimbarea mediului, a tehnicilor de predare si a profesorilor a contat. Si poate mai conteaza. Dar daca pornesti intr-un asemenea hal ..... uhuu, nu ma bucur pentru nimic.  In mod ,,paralel" sa spun asa, statea si increderea in mine.... ...Imi bag ceva in ea scoala, eu nu mai mai duc decat o ora, maxim 2 pe zi !! Viata si cariera mea sunt mai importante decat lucrurile de cct pentru care trebuie sa stau in banca.  Adio scoala, viata mea conteaza mai mult!......In acel moment eram mult prea sigura pe mine si pe viata mea, pe ceea ce vreau eu sa fac cu mine si din mine incat sa iau scoala ca scop. O foloseam si o priveam in urma ca mijloc, ca o parte in care sunt experiente si de pe urma carora eu m-am ales cu ceva si am reusit sa fiu ceea ce sunt acum. Consider ca scoala nu trebuie privita ca scop: merg la scoala. Ci ca mijloc: merg la scoala sa am un anumit tip de experiente, care ma vor ajuta si ma vor defini ca persoana. In liceu, si nu numai, sunt multe experiente in care esti pus in mijlocul multimii. De unde tu trebuie sa gasesti in tine ceea ce te defineste si te caracterizeaza si unde trebuie sa te afirmi. Daca ai sange de lider, nu e tot una sa fii plantat in multime si sa ti se piarda urma. Dar tocmai asta e furmos in viata unui lider. Sa se afirme in mijlocul multumii in care a fost pus. Liderul nu se numeste, el este simtit de restul grupului ca fiind asa.

Buun! Acum, ca am vazut ce urmari are fiecare fel de a gandi, hai sa transpunem acest concept si in alte arii.  De ex: am auzit multa lume care spunea ca vrea sa manance sanatos si tot nu o faceau, nu reuseam nicicum. Sau sa se lase de fumat. Vor sa se lase de fumat. Dar prea putin am auzit oameni care sa spuna: vreau sa fiu un om sanatos. Daca vrei sa fii sanatos, iti vei da seama ca fumatul si fast-food-ul sunt nesenatoase si nu te vor ajuta sa devii sanatos. Astfel, alimentatia corecta si sportul nu mai devin scop: mananc sanatos. Sau fac sport. Ca sa ce? Aceasta este intrebarea mea. Cand decizi ca vrei sa fii sanatos si viata ta sa fie una sanatosa, cu siguranta vei vedea si aborda altfel problema alimentatiei si fumatului, care pana acum nu au fost decat mijloace care au intretinut un stil de viata nesanatos si un corp intoxicat.

 Acum, sa facem legatura cu La multi ani. Cum ar fi sa ne simtitm ca si cum ziua noasta e in fiecare zi? Cum ar fi daca am afirma cu toata convingerea ca : DA, ACEASTA E CEA MAI FRUMOASA SI SPECIALA ZI DIN VIATA  MEA, IAR ACEST AN ESTE CEL MAI FRUMOS SI CEL MAI PLIN DE REALIZARI PE CARE L-AM TRAIT PANA ACUM!!!  Daca nu stii cum, daca ti se pare imposibil : http://www.youtube.com/watch?v=3o0ExGXfs2o ... si daca tot nu e de ajuns, hai la un dans, hai sa facem ziua asta speciala si minunata, hai sa o traim frumos si in bucurie!! Hai, vino cu mine: http://www.youtube.com/watch?v=QcZRQhkE31I&feature=related.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu