vineri, 19 octombrie 2012

Un articol rational pentru baieti/barbati

Acesta este un articol pentru baietii si barbatii care doresc sa stie De ce fetele sunt ciudate?.

Ceea ce vom face, si cred ca este foarte bine-venit din punct de vedere organizational si strategic, este sa enumeram fiecare concept si apoi sa-l dezbatem. Desigur, in cursul zilei de sambata, 20 oct, voi incerca sa-mi fac putin timp sa raspund la posiblele intrebari sau curiozitati.

De ce noi, femeile actionam intr-un mod atat de ciudat uneori?

1- educatia

2- nestiinta

3- inconstienta

4- frica sau lipsa vointei de schimbare

5- intelegerea gresita a unor concepte




1- Educatia- Pasul primordial.

Ceea ce este gresit in educatia fetelor este gresit in egala masura si in educatia mamei. Dar asta nu inseamna ca ea detine,, rolul".. si nici bunica.... Radacina acestei buruieni e destul de adanca, de ordinul generatiilor. Rolul femeii in societate a suferit numeroase schimbari din sec XX, insa educatia primita a ramas aproape aceeasi. Femeile aparau traditia ( adu-ti aminte de bunica care iti spune sa te insori ) ceea ce nu e deloc prielnic in pragul unei schimbari. Iar cum iti dai si tu seama, lumea  e in plina schimbare, ceea ce face ca ,,principiile" sa fie implantate fara niciun rost in capul fetelor. Si aici ma gandesc ca ai mai multa experienta decat mine. Nu cred ca nu este barbat care sa nu fi dat cel putin o data peste aceasta bariera a educatiei gresite si a apararii unor principii de niciun folos sau beneficiu.
Dar asta tine si de fata, adica,.. sunt atatea cai prin care se poate educa singura. Chiar sunt foarte multe, pentru toate varstele si pentru toate interesele. Si daca nu sunt destule, vor fi, cu siguranta. Eu sunt de parere ca intr-un an fetele chiar pot gasi pe internet raspunsul si educatia potrivita, indiferent de varsta si de culoarea ,,problemelor". In fine, asta e treaba lor.


2- Nestiinta- Cea mai populara.

Da. Pentru ca intalnim primul baiat si nu stim ce sa spunem, cum sa reactionam. Da, pentru ca ne indragostim pentru prima oara si nu stim ce sa facem. Si gresim enorm. Si da, ,,prima oara", dar asta e exact treaba ta:). (Dar se poate sa gresim si acolo). Motivul pentru care fetele din viata ta ti-au provocat dureri de cap si nu te-au lasat sa te distrezi este urmatorul: aveau ceva de invatat, ceva ce nu au primit prin EDUCATIE. Si daca nu au primit-o, aveau nevoie de experiente ca sa invete. Avea ceva de invatat prin experienta traita cu tine, fie ca erai sau NU implicat in mod direct. Din bun-simt facem legatura cu urmatoarea cauza:

3- Inconstienta- incapacitatea de a realiza.

Asta face ca fetele sa repete aceeasi prostie de mai  mult de doua ori. Partea buna e ca asa invata, dar partea rea e ca uneori e nevoie de zeci de experiente de acel gen pentru a ajunge la un nou nivel de abordare si intelegere a chestiunii in cauza. Un lucru care mie imi place sa-l fac este sa multumesc, direct sau indirect, tuturor barbatilor care m-au invatat ceva. Sunt constienta ca am fost in stare sa scot peri albi, dar numai asa am ajuns sa fiu ceea ce sunt acum.
Cand spun inconstienta nu ma refer la ,, nu stiu despre asta, intru-cat modelul familial nu-l cuprindea" ci la acea inconstienta care le face pe fete sa nu-si poata da seama ca au gresit sau ca au ceva de revizuit in comportamentul  si judecata lor. In special cand vine vorba de judecata....aici sunt cele mai haotice situatii pentru ca lipseste organizarea interna. Si e foarte probabil si alunecos sa se patrunda in zona emotiilor incontrolate. ASTA e o chestiune care cere organizare si control precis. Dar cum sa faci o fata sa devina mai rationala? Chiar asa?
Raspunsul meu se leaga de educatie. Depinde de ea ce vrea sa faca cu ea si unde vrea sa ajunga. Si daca vrea sa ajunga prin fortele proprii sau nu. Cred ca acesta este un subiect care trebuie planificat si pus in aplicare prin strategii. Dar cum nu apuc sa ajung la un asemenea nivel de comunicare in timp ce asteptam la automatul de cafea, toaleta sau ghisee, autobuz, te-as ruga pe tine, daca vrei si poti, sa-mi impartasesti din experientele tale. Cred ca acest lucru m-ar ajuta sa-mi fac treaba mai bine, sa indrept oarecum anumite judecati incat intalnirile sa fie distractie....
(poate printre cititori se numara si cei care nu pot afirma un astfel de lucru despre mine, avand in vedere experientele recente, dar cum spuneam, asa am invatat. Multumesc!).


4- frica sau lipsa vointei de schimbare.

Din categoria frica face parte si gelozia. Mai clar, ea se traduce prin lipsa increderii in sine. Daca o tipa e geloasa, inseamna ca nu are incredere in ea si in feminitatea ei si astfel ii este frica de vreo eventuala ,,pierdere", nu ca ar avea ceva cu tine.
De ce am facut referire la frica si la lipsa vointei de schimbare? Pentru ca acestea constituie bariera pentru next level si daca tipa nu e clar horatata ca vrea sa iasa din zona in care se afla, poate sa fie constienta ce nu e bine si cum, ca tot nu o va face. Unele femei nu-si pot lua viata in maini tocmai din frica de necunoscut. Si asta le tine in loc. Si tine in loc si relatia si oamenii de langa ea. Promovez evolutia si curajul, dragele mele.


5- Intelegrea gresita a unor concepte..
..cum ar fi- femeia puternica, feminitatea etc...
...Ce as putea sa spun aici cand asta face parte din politica interna  FMI. :)



4 comentarii:

  1. Cu cateva luni in urma am scris si eu un articol aproape in oglinda. http://mihailsurdu.blogspot.ro/2012/06/manualul-relatiei-barbat-femeie-1.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos, corect si educativ. Din punctul meu de vedere ar mai exista si 6. Dorinta de a domina. Aceasta poate s-a dezvoltat in trecut datorita unor experiente neplacute, s-a dezvoltat ca o bariera impotriva suferintei. Dar trecutul este trecut. Pentru un viitor diferit trebuie schimbat ceva in prezent.
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca vine vorba de capitolul "Educatie"...ai ignorat complet educatia (in general gresita) din partea anturajului...gresita tocmai din cauza ca anturajul isi impune propriul punct de vedere...ceea ce modifica perceptia fetei in legatura cu stilul de viata,baieti,probleme,etc

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, e si asta un factor esential. Dar la urma urmei. tot fata in cauza isi poate alege si anturajul, de cele mai multe ori...

    RăspundețiȘtergere